Termőhely azonosítási módszert fejlesztenek

2018. július 9.
Bálint Analitika

Az NKFI Alap „VÁLLALATI KFI_16” pályázati felhívásán 499,64 millió Ft állami támogatást nyert el a BÁLINT ANALITIKA Kft.

A cég 896,8 millió forint összköltségű projektje során fémek, félfémek izotóparányain alapuló multiparaméteres termőhely azonosítási módszer kifejlesztése történik.

A mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása jelenleg a termék csomagolásán feltüntetett „származási hely” megjelöléssel történik, pl. a Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként Magyarországot tüntetik fel. Ez a gyakorlat Európában általános. A mezőgazdasági termékek nyomon követéséhez nem a „származási” helyet, hanem a termő helyet kellene megjelölni.

A projekt célja a hazai termőhelyek talajában található fémek, félfémek és ritkaföldfémek mennyiségére és az egyes elemek izotóparányaira jellemző sokszínűség kutatása. Továbbá egy olyan módszer kidolgozása, amely alkalmas a növényi eredetű termékek termőhelyének objektív azonosítására. A kutatás során az ország számos pontján talaj és növény mintákat gyűjtenek, melyeket nagy felbontású ICP-MS (induktív csatolású plazma tömegspektrométer) segítségével vizsgálnak. A mérési eredmények alapján egy, a Magyarország termőterületeinek izotóparányait tartalmazó adatbázis jön létre. A biológia tudományából ismert statisztikai módszerek segítségével keresik a termény és termőhely közötti kapcsolatot. A tervezett adatbázis szoftver referenciapontokra jellemző elem- és izotóp összetétel mellett tartalmazni fogja az azonosításhoz szükséges statisztikai függvényeket, ezen felül a frissen beérkező adatok alapján állandóan frissíti magát. A tervezett grafikus kezelőfelület pedig lehetővé teszi a termés-termőhely azonosságok, illetve eltérések könnyen értelmezhető megjelenítését, 3d diagramok és egyéb adattömeg ábrázolási technikák segítségével.

A kutatási és fejlesztési projekt eredményeként létrejön egy szolgáltatás, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében és objektív alapokra helyezheti az Oltalom Alatt Álló Eredetmegjelölés (OEM), valamint az Oltalom Alatt Álló Földrajzi Jelzés (OFJ) rendszereket.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati kiírásán 499 635 822 Ft állami támogatást elnyert, 896 800 000 Ft összköltségvetésű projekt 2017. július 1-én indult és várhatóan 2019. június 30-án zárul.

OP