Szentendre elnyerte az Európai Örökség címet

2020. március 31.

Az Európai Bizottság a mai napon tíz olyan európai történelmi helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, amely az európai eszményekért és értékekért folytatott küzdelem, illetve az európai történelem és integráció kiemelkedő emléke, jelképe.

A kiválasztott helyszínek lehetővé teszik az európai polgároknak, hogy megismerkedjenek kulturális örökségükkel, erősítve bennük az Európai Unióhoz tartozás érzését. A tíz helyszín között van Szentendre is, ahol mind a mai napig kézzelfogható a magyar, a szerb és más kultúrák évszázadok óta tartó békés együttélésén alapuló örökség. Ezzel négyre emelkedett az Európai Örökség címet viselő magyarországi helyszínek száma, melyek közé eddig a Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark tartozott.

A kezdeményezésben részt vevő tagállamok idén 19 helyszínt jelöltek a címre. Ezek közül a független európai szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a címet most elnyerő tíz helyszínt. A mai döntés eredményeként immár 48 történelmi helyszín büszkélkedhet a kitüntető címmel.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható

eu.hu