Orvosbiológiai kapacitásfejlesztés a KINETO Lab Kft-nél

2020. január 28.
KINETO Lab

A cég a 119,39 millió forint összköltségű projektje során orvosbiológiai kutatási és szolgáltatási kapacitását fejlesztette, valamint újfajta daganatellenes terápiás megoldásokat vizsgált.

A KINETO Lab Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Kft-nél befejeződött egy kétéves vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati projekt végrehajtása. A munka több részfeladatot foglalt magában, amelyek sikeres befejezésének köszönhetően új technológiák, kapacitásbővítés és újfajta, az onkológiában használható diagnosztikai és terápiás lehetőség keletkeztek a cégben.

A fejlesztésnek köszönhetően a későbbiekben bővebb kapacitással és magasabb higiéniai szinten képesek szolgáltatások nyújtására. Ezen felül olyan tumormodelleket alakítottak ki, amelyek nemzetközi szinten is egyedülállók, és amelyek hozzájárulnak később a daganatellenes hatóanyagok sikeres és hatékonyabb fejlesztéséhez. Ezek a modellek (amelyek a tumorsejteken kívül a daganatos környezetet is tartalmazzák) minden eddiginél jobban jellemzik az eredeti, a betegben kialakult daganatokat, segítve ezzel a pontosabb tesztelést és a várható klinikai hatásosság előrejelzését az új hatóanyagok fejlesztése során.

A fejlesztés eredményeként mindezeken kívül olyan új terápiás célpontokat is azonosítottak, amelyek segítségével pontosabban lehet célba juttatni daganatellenes hatóanyagokat, növelve ezzel a hatékonyságukat egyben csökkentve a mellékhatásaikat.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című„, VÁLLALATI KFI_16” számú pályázati kiírásán 81 036 000 Ft állami támogatást elnyert, 119 392 500 Ft összköltségvetésű projekt 2018. január 1-én indult és 2019. december 31-én zárult.

OP