Megvalósult a MOBIL MÉRNÖK kutatás-fejlesztési projektje

2019. február 8.
Széchenyi 2020 ERFA

A Széchenyi 2020 "Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés" című pályázati kiírásán a MOBIL MÉRNÖK Kft. 49,28 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A cég alapítói az építőipar, az informatika, az üzleti és tudományos élet különböző területeiről érkeztek, hogy a korábban gyűjtött tapasztalatokat ebben a projektben kamatoztassák. A projektben egy új, a műszaki ellenőri tevékenységet támogató, hibajegy-kezelő rendszer prototípusa, a mobil eszközön, android alapú natív, valamint böngészőben is futó Mobil Mérnök alkalmazás került kifejlesztésre.

A projekt ötletét az adta, hogy az egyik alapító a mérnöki tevékenysége során számtalan alkalommal tapasztalta, hogy a kivitelezési folyamat során az ellenőrzést végző műszaki ellenőrök és a kivitelező között az ellenőrzés eredménye nincs hatékonyan kommunikálva. A műszaki ellenőrök jellemzően a körülményeket igyekeznek a lehető legprecízebben rögzíteni írásban, ugyanakkor a külső fél, aki nem volt ott a hiba rögzítésekor, nem volt mindig tisztában az összes, a hiba szempontjából lényeges körülménnyel. Ezért a hiba javítására nem akkor és nem olyan formában került sor, mint ahogyan az a műszaki ellenőr részéről elvárt volt. Ez többszörös iterációt és ebből következően megnövekedett erőforrásigényt okozott mindkét oldalon. Az alapítók itt azonosították az ún. pain point-ot, azaz a problémának a gyökerét, amely a későbbiekben számszerűsíthető többletköltséget okozott a beruházásban.

A fenti problémák kezelésére a Széchenyi 2020 program GINOP-2.1.7-15 számú konstrukcióján elnyert 49,28 millió forint összegű európai uniós és hazai támogatás segítségével, kutatás-fejlesztési projekt keretében valósult meg a műszaki ellenőri tevékenységet támogató, hibajegy-kezelő rendszer prototípusa, a mobil eszközön, android alapú natív, valamint böngészőben is futó Mobil Mérnök alkalmazás.

OP