Megújult az Országos Kardiológiai Intézet főépülete

2014. október 28.
Megújult az Országos Kardiológiai Intézet főépülete

Sikeresen befejeződött a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépületének energetikai korszerűsítése.

A 630 millió forintot meghaladó uniós támogatással megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az Intézet felújított, modern környezetben végezheti országosan egyedülálló feladatát.

A Budapest IX. kerület Haller utca 29. szám alatt található, 1977-ben átadott főépület a GOKI legrégebbi része. A 37 éves épület korábbi rossz energiahatékonysága nagymértékű többlet energiafelhasználást és számottevő többletköltséget jelentett az Intézet számára, ezért szükségessé vált energetikai racionalizálása.

A kitűzött határidőn belül sikeresen befejezett pályázati projekt keretében megvalósult az épület és a lapostető hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, a szellőző rendszer korszerűsítése, valamint új, központi hővisszanyerős légtechnikai rendszer kiépítése is. A kivitelezési munkák során korszerűsítették továbbá az épület világítását, belső terű teakonyháinak szellőző rendszerét, termosztatikus radiátor szelepeket építettek be, valamint a villámvédelem és a függőfolyosó is átalakításra került.

A fejlesztés eredményeként a szigetelés, a nyílászárók és a berendezések korszerűsítésével az épület hővesztesége, ezzel a szükséges felhasznált földgáz mennyisége csökken, így a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is. Mindezeknek köszönhetően az épület szabályozható fűtésével és hűtésével, a jól hőszigetelt ablakokkal az Intézet jelentősen csökkenteni tudja fenntartási költségeit.

Az energetikai megújulás mellett kiemelendő orvosi szakmai siker, hogy az Intézet a felújítások alatt is zavartalanul látta el feladatát mind a gyermek, mind a felnőtt lakosság esetében a szív- és érrendszeri betegségek teljes spektrumának komplex kardiovaszkuláris kivizsgálása és terápiája területén.

A KEOP 5.3.0/A/09 „Épületenergetikai fejlesztések” című pályázati kiírásán nyertes 651 518 730 forint összköltségvetésű projekt 2013. december 5-én indult és 2014. október 24-én zárult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP