Megnyílt a józsefvárosi Nyitott Tanulási Központ

2013. december 4.

Számítástechnikai és pénzügyi ismereteket is elsajátíthatnak az érdeklődők.

A központ átadásán Sántha Péterné (Fidesz-KDNP), Józsefváros alpolgármestere arról beszélt, az ipar megszűnése, a megélhetési problémák miatt nagy szükség van az átképzésre, oktatásra. Az alpolgármester örömtelinek nevezte, hogy megfelelő intézményi háttér és infrastruktúra segíti az életen át tartó tanulást a központban.

Halász János, kultúráért felelős államtitkár az 50 helyszínen induló program fontosságát méltatta. Szerinte 2010 előtt az ország a „tönk szélén állt”, meg kellett változtatni a gazdasági irányt, így mára csökkent a munkanélküliség, javultak a gazdasági mutatók.

Elmondta, az országos programra mintegy 2 milliárd forintot fordítanak az Új Széchenyi Tervben. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a személyre szabott oktatásért, átképzésért a jelentkezőknek nem kell fizetniük.

Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért elnöke arról beszélt, hogy a Nyitott Tanulási Központok országosan 100 embernek adnak munkát és további 150-200 oktatót foglalkoztatnak. Célcsoportnak nevezte a munkanélkülieket, továbbá azokat, akiket munkájuk elvesztése fenyeget, s emiatt további ismeretekre van szükségük. A jelentkezők idegen nyelveket, számítástechnikai és pénzügyi ismereteket sajátíthatnak el, megszerezhetik a vállalkozás indításához szükséges tudást, vagy éppen a hétköznapi ügyintézéshez, háztartásvezetéshez szükséges ismereteket – magyarázta.

Hozzátette, a képzések közül személyre szabottan válogatják össze azokat, amelyekre a jelentkezőnek szüksége van.

Elmondta még, hogy az országos hálózat megnyitóinak felénél járnak, és már mintegy 1500-an jelentkeztek a központokban.

MTI

OP