Környezetvédelmi beruházás valósult meg Érden és környékén

2014. április 1.

Az összesen 32 milliárd forintos fejlesztési program 80 000 lakos és 22 000 háztartás életminőségét javítja.

Az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Programnak köszönhetően a térség történetének legnagyobb környezetvédelmi beruházása valósult meg Érden, Diósdon és Tárnokon – mondta a projekt érdi záróeseményén Aradszki András országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP).

Az európai uniós támogatásból létrejött fejlesztés Pest megye legnagyobb településközösségének életminőségét javítja, miközben a Duna vízminősége is javul, s a talaj, a termőföld védelme is megvalósul – emelte ki Aradszki András.

A képviselő a projekttel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy arányait tekintve az ország legnagyobb infrastrukturális fejlesztése zajlott le Érden: a mindössze 25 százalékos csatornázottság 95 százalékossá vált. Hozzátette, hogy a fenntarthatóságot szolgáló csatornázási és a szennyvíztisztítási fejlesztés azért is jelentős, mert az érdi, diósdi, tárnoki lakóknak jelentős megtakarítást eredményez.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az Új Széchenyi Terv lényegének nevezte, hogy segíti megvalósítani a helyi terveket, és a kormányzat minden jó elképzelést támogat. Felidézte: 2010 előtt felmerült a vízkészlet privatizálásának gondolata, a mostani kormány célja azonban az, hogy hazai kézben tartsa az ország kincseit, így például a vízkészletet, „amelyben nagyhatalom vagyunk”.

T. Mészáros András, Érd fideszes polgármestere a hat évet átívelő projekt záróeseményén beszédében rendkívülinek nevezte 2008-as döntésüket, amikor elszakadtak a fővárostól, s önálló projektbe kezdett a három település. A városvezető a sikeresség kulcsát egyebek mellett abban látja, hogy a lakosság együttműködő volt, megértette és támogatta a sokszor nagy kellemtelenségekkel járó beruházást. Hozzáállásukat jól jelzi, hogy nagyon rövid idő alatt 75 százalékos lett a csatlakozási arány – mutatott rá, hozzátéve, hogy a nagy volumenű fejlesztésnek köszönhetően az ingatlanok értéke is növekszik. T. Mészáros András kiemelte, hogy a csatornahálózat és a szennyvíztelep fejlesztése hosszú évtizedekre jelent megoldást.

A beruházás ismertetője szerint a 2008-ban indult projekt során mintegy 500 kilométernyi csatornát fektettek le, miközben közel 360 kilométer utat bontottak fel. 2013-ban a csatornafektetési munkák végeztével mintegy 40 százalékkal nőtt a térség burkolt útjainak száma. A 70 ezer lakosú Érden az éves vízfelhasználás 3 millió köbméter, ennek eddig csak a 10 százaléka jutott el a szennyvíztisztítóba. A kibővített tisztítótelep kapacitása napi 15-16 ezer köbméter szennyvíz befogadására és tisztítására képes, ami bőségesen elegendő Érd, Tárnok és Diósd teljes lakossági szennyvízének napi tisztításra. A telep a szennyvíz feldolgozását követően tiszta, környezetbarát vizet enged vissza a Dunába, a feldolgozás során keletkezett biogázzal pedig részben saját energiaellátását fedezi.

MTI

OP