Környezetbarát műgyanták és kompozitok a mélyépítési ipar számára

2019. december 9.
POLINVENT logo

A gyáli POLINVENT Kft. a 153,03 millió forint összköltségű projektje során bontásmentes csatornajavítás céljára UV sugárzásra szilárduló gyantákat fejlesztett ki.

Az új, innovatív, gyorsan térhálósodó magyar gyantáknak a hasonló termékekhez képest magasabb a lobbanáspontjuk, kisebb a tűz- és robbanásveszély, és jelentősen csökken a szaghatás. További előnyük, hogy nem zsugorodnak, és kiválóan tapadnak a csatornákban használt csövek anyagához. A gyanták egy része elő-impregnált vázanyag, ún. prepreg formájában kerül piacra.

A K+F projekt keretében a Polinvent Kft. több mint 800 különböző, UV sugárzásra szilárduló gyantareceptúrát fejlesztett ki és tesztelt laboratóriumi léptékben. A legjobb gyantaváltozatokból nagyszámú packeres csőbélelési kísérletet végzett szárazon és víz alatt. Az új, UV-fényre gyorsan térhálósodó sztirolmentes magyar gyantáknak a piacon jelenleg ismert termékekhez képest magasabb a lobbanáspontjuk, szaguk alig van, és jelentősen kisebb a tűz- és robbanásveszély. További előnyük a nulla vagy közel nulla zsugorodás és a magas, egyes típusoknál akár 6-7 MPa-t is elérő tapadószilárdság mázas kőagyag és PVC csövekben.

A POLINVENT Fejlesztő, Kivitelező és Értékesítő Kft. a projekt eredményeként öt új gyantatípust visz piacra: kétfélét rövid, háromfélét hosszú bélelési eljárásokhoz. 2019 őszén megkezdődött az új gyanták külföldi értékesítése. Néhány magas bérszinttel jellemezhető országban (pl. Németország, USA, Dánia) máris nagy az érdeklődés a nem olcsó, de a termelékenységet ugrásszerűen növelő, jó minőségű új gyanták és prepregek iránt.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című, „VÁLLALATI KFI_16” számú pályázati kiírásán 94 112 889 Ft állami támogatást elnyert, 153 028 237 Ft összköltségvetésű projekt 2018. január 1-én indult és 2019. december 31-én zárul.

OP