Kormányzati energetikai beruházás indult Budapesten

2015. január 15.
EMET logo

Európai uniós forrásból valósul meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő belvárosi székhelyének és telephelyének energiahatékonyságát célzó rekonstrukciója.

A KEOP-5.6.0/12-2013-0044 azonosítószámú projekt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET), valamint a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) konzorciumi projektjeként valósul meg.

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a központi kormányzat energiatakarékossági irányelvek alapján felújított épületeinek száma. E szellemben újul meg az 1054 Budapest, Akadémia u. 3. (1051 Budapest, Arany János u. 5.) szám alatti ingatlan, valamint az 1054 Budapest, Alkotmány utca 25. szám alatt található úgynevezett Csillag-palota. Ez utóbbi ad otthont az EMET székhelyének.

Az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztés keretében felújítják a külső nyílászárókat, korszerűsítik a fűtési, a használati melegvíz és a világítási rendszereket. A villamosenergia termelés és a melegvíz igény részleges kielégítése céljából pedig napelemeket és napkollektorokat telepítenek.

A konzorciumvezető Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az Alkotmány utcai épület energetikai korszerűsítéséért felelős, míg az Akadémia utcában található, műemlékvédelem alatt álló ingatlan rekonstrukcióját és a hozzá kapcsolódó tervezési feladatokat a projekt konzorciumi tagja, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság valósítja meg.

A projekt vissza nem térítendő, 100 százalékos intenzitású támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül meghirdetett, Központi költségvetési szervek energiahatékonysági beruházásai című pályázaton. A 260 millió forintos támogatási összeget a Kohéziós Alap, valamint Magyarország Kormánya társfinanszírozásban (85-15% arányban) biztosítja.

OP