Komplex technológiafejlesztés Rétságon

2012. október 12.

558 millió forintot meghaladó beruházással gépkocsik ablakemelő rendszeréhez és váltókábel gyártásához szükséges kapacitását építi ki a Hi-Lex Hungary Kft. A rétsági cég a fejlesztéshez 128 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán.

A világ egyik legnagyobb vezérlőkábel beszállítójaként ismert HI-LEX Corporation által 2006-ban a Rétsági Ipari Parkban létrehozott HI-LEX Hungary Kft. főprofilja a huzaltermékek gyártása, döntően exportra. A társaság ma is közel 160 embernek nyújt biztos munkahelyet.

Ablakemelő gyártással a vállalat eddig nem foglalkozott. A projekt termelési skálája szélesedését, termelési kapacitása jelentős bővülését és az átlagos hozzáadott érték növekedését eredményezi. A beruházás legfontosabb eleme a Ford személygépkocsik ablakemelő rendszerének gyártásához szükséges Ford Kuga ablakemelő összeszerelő sorok, illetve az ablakemelők termeléséhez szükséges egyéb gépek és berendezések beszerzése.

A projekt második fontos eleme a Ford Mondeo automata váltó kábel összeszerelő sor a megfelelő tartozékokkal, a harmadik pillére pedig a Renault Nissan kézi váltókábel összeszerelő sor kiépítése, szintén a megfelelő tartozékokkal.

A fejlesztés szükségessé teszi egyúttal a társaság raktározási és anyagmozgatási kapacitásainak növelését is, így polcrendszer bővítésre, targoncák és elektromos emelőkocsik beszerzésére kerül sor a termelés menedzsmentet támogató hardver és szoftver eszközpark fejlesztése mellett.

A beruházás építési munkálatokat is érint: a friss levegő bevezető rendszer kiépítésén túl az irodai ablakok hővédő fóliázására, illetve a csarnok hűtésének megoldására az energiahatékonyság javítása érdekében van szükség.

A projekt eredményeként várható 25%-os létszámbővülés – melynek jelentős része magasan kvalifikált munkaerő – nagyon kedvező hatást gyakorol majd a kistérség munkaerő-piaci helyzetére.

A foglalkoztatást támogató komplex technológiafejlesztés 2011. szeptember 8-án indult és várhatóan 2013. augusztus 31-én zárul.