Két új eljárással gyógyítanak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

2023. június 27.
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) németországi és csehországi tanulmányutak és eszközbeszerzések mellett nemzetközi együttműködésének tapasztalatai alapján két új, fejlett gyógyító eljárást (ECMO, MWA) vezetett be.

Az Intézet a projekthez a Széchenyi 2020 program „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” című felhívása keretében 296,82 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

A német és csehországi partnerintézmények gyakorlati tapasztalataira építve, a projekt keretében az OKPI két új, fejlett gyógyító eljárást vezetett be: a légzési nehézségben szenvedők intenzív osztályos ellátásához (extrakorporális membránoxigenizáció, ECMO), illetve a daganatok mikrohullámmal történő elpusztításához köthetően (mikrohullámú tumorabláció, MWA).

A németországi és csehországi partnereiknél a légzési elégtelenségben szenvedők intenzív osztályos ECMO kezelése, a betegek ECMO transzportja magas színvonalon zajlik. A német intézmény a mikrohullámú tumorablációval kapcsolatban több éves szakmai és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a tüdődaganatok, valamint a máj- mellékvese- csont- és egyéb lágyrész-daganatok kezelésében.

A transznacionális projekt keretében a célcsoportot képező OKPI munkatársai 11 alkalommal utaztak ki külföldi partnereikhez. A tanulmányutak célja az intézetben fejleszteni kívánt egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó két új, fejlett gyógyító eljárás szakmai, infrastrukturális eszközparkjának, valamint a terápiás lehetőségek gyakorlatának megismerése, és az ellátás során alkalmazott újszerű jó gyakorlatok, módszerek azonosítása, illetve adaptációja volt a hazai ellátási viszonyokra. A hazai bevezetéshez elengedhetetlen volt az ellátásszervezéshez kapcsolódó kérdéskörök számbavétele, a hazai bevezetést elősegítő szakmai javaslatok megismerése is.

Az EFOP-5.2.6-20 számú pályázati kiíráson 100%-os támogatást elnyert, 296 822 020 forint összköltségvetésű fejlesztés 2021. március 21-én indult és 2023. június 30-án zárul.

OP