Innovatív épületfelügyeleti rendszert fejlesztenek

2018. július 16.
CRITERION

Az NKFI Alap „VÁLLALATI KFI_16” című pályázati felhívásán 147,55 millió Ft állami támogatást nyert el a CRITERION Biztonságtechnikai Zrt.

A vállalat 342,17 millió forint összköltségű projektje során moduláris, mesterséges intelligencián alapuló, megújuló energia managementet támogató, energiahatékonyságot, valamint vagyon- és életvédelmet növelő épületfelügyeleti, tűzvédelmi és biztonságtechnikai rendszer kifejlesztése történik.

A fejlesztés célja egy öntanuló épületfelügyeleti-, élet- és biztonságtechnikai központ fejlesztése, mely képes lesz felügyelni, irányítani és optimalizálni egy épület működését, szem előtt tartva az energiahatékonyságot, valamint az élet- és vagyonbiztonságot. A rendszer mérések és azok elemzései alapján trendeket fog azonosítani az épületet használó emberek szokásaiban és az épület eszközparkjának viselkedési mintáiban is, ezáltal a rendszer előre fogja tudni jelezni egy eszköz várható meghibásodását, ezzel költséget és munkát spórolva meg a tulajdonosnak. Ezeket a trendeket a központ fel tudja használni az épület energiafelhasználásának optimalizálására és csökkentésére is, továbbá a megújuló és nem megújuló energiák, valamint természeti kincsek (pl.: szürke víz) felhasználásának balanszírozására és a benn tartózkodó emberek komfort érzetének növelésére.

A rendszer az intézkedéseket emberi beavatkozás nélkül automatikusan végre tudja hajtani, legyen szó eseményre történő reakcióról, előre megtervezett akciótervről, vagy trend alapján várható hiba preventív elhárításáról. A kezelő személyzetnek tartózkodási helyüktől függetlenül lesz lehetősége bármikor beavatkozni a rendszer működésébe akár mobileszközökről is, ezzel szignifikánsan csökkentve a reakcióidőt, mely élet-, és vagyonvédelmi szempontból lényeges. Egy másik egyedülálló tulajdonsága a központnak más hasonló termékekkel szemben, a magas szintű kompatibilitási képessége a rákötött eszközök tekintetében. Így egy utólagos felszerelés esetén például nem szükséges a meglévő eszközparkhoz nyúlni, és ez az univerzális szemlélet jellemzi a kommunikációt is.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című pályázati kiírásán 147 552 063 Ft állami támogatást elnyert, 342 167 259 Ft összköltségű projekt 2018. január 1-én indult és várhatóan 2019. december 31-én zárul.

OP