Folyamatban a Kardiológiai Intézet energetikai megújítása

2014. május 22.
Országos Kardiológiai Intézet sajtótájékoztató

A projekt készültsége a különböző munkanemekben 75-80%-os – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Javában folyik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépületének energiaracionalizálása, melyhez az Új Széchenyi Terv keretében közel 570 millió forint uniós támogatást nyertek el.

Dr. Ofner Péter, az Intézet főigazgató főorvosa elmondta: a Budapest IX. kerület Haller utca 29. szám alatt található, 1977-ben átadott főépület a GOKI legrégebbi része. A 37 éves épület rossz energiahatékonysága nagymértékű többlet energiafelhasználást és számottevő többletköltséget jelent az Intézet számára, ezért szükségessé vált energetikai racionalizálása.

A felújítás keretében az ablakcserék, a világító testek és légszelepek cseréje, valamint a tűzcsappantyúk beépítése az alagsortól a VI. emeletig az érintett szinteken elkészült. A homlokzati hőszigetelés felragasztása az alagsortól a VI. emeletig kész van, a hálózás felragasztása az elkészült felület mintegy 60%-án megtörtént.

Az új légtechnikai rendszer kiépítése eldobozolással a IV-VI. emeletig, a függőleges felszálló ágak kiépítése épületen belül a X. emeletig szintén készen van. A fűtés nemrég történt leállításával a VI. emeleti termosztatikus radiátor szelepek cseréje megtörtént. Az alagsorban, a szerelőszinten, a IX. és X. emeleten a meglévő rendszerbe a közvetítőközeges hővisszanyerők zömének, mintegy 80%-ának beépítése, valamint az automatika cseréje is kész.

A X. emeleti új légkezelő gépek beemelése, beépítése és az új légtechnikai rendszer külső ágak tetőn történő kiépítése szintén megtörtént. A IX. és X. emeleti tetőszigetelés felújítása részben – mintegy 75%-ban – kész, a hátralévő rész a szinti belső felújításokkal egy időben lesz befejezve. Az ideiglenes villámvédelmi rendszer kiépítése és a függőfolyosó rétegeinek elbontása is szerkezetig megtörtént. A III-VI. emeletig a belső terű teakonyhák légtechnikai rendszere kiépült, a VII. emeleti kiépítés és a légkezelőkre történő rákötés, a szinti belső felújításokkal egy időben lesz befejezve. Végül a homlokzati hőszigetelés színezésének- és az állványzat bontásának várható befejezése pedig július vége.

A fejlesztés eredményeként az épület szabályozható fűtésével és hűtésével az Intézet jelentősen csökkenteni tudja majd fenntartási költségeit. Az Új Széchenyi Terv „Épületenergetikai fejlesztések” című pályázati kiírásán 100 %-os támogatást elnyert projekt 2013. december 5-én indult és várhatóan 2014. október 1-én zárul.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OP