Vízgazdálkodási program az Észak-Dunántúlon

2012. december 12.

A Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációra több mint 6,3 milliárd forint támogatást nyert az ÉDUVIZIG az Új Széchenyi Terv keretében.

A kivitelezési munkák Győr belterületén megkezdődtek – tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) közleményben az MTI-t kedden.

A kivitelező cégcsoport a mederszabályozási műszaki beavatkozásokat készíti elő: a Mosoni-Duna mentén a szükséges cserjeirtás, fakitermelés zajlik.

Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója az MTI-nek korábban elmondta: Győrben átépítik a Mosoni-Duna és a Rába partszakaszait, és szűkítik a medret. Mosonmagyaróváron egységes vonalvezetésű partot alakítanak ki. A külterületi beavatkozásokkal pedig hozzájárulnak a tájképi és az ökológiai értékek helyreállításához, továbbá a mezőgazdaság öntözővíz-igényének biztosításához.

A rehabilitációs program a térségi önkormányzatok kezdeményezésére jött létre. A projekt 14 községet is érint a régióban. A községek belterületein a hordalék lerakódását akadályozó és az árvizeket levezető művek létesülnek, továbbá rendezik a partszakaszokat, ahol a későbbiekben sétányokat, kikötőket alakíthatnak ki.

OP