Uniós támogatású legeltetés az Őrségben

2012. december 5.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága 155 millió forintos támogatást nyert el legelőterületek természeti értékeinek védelmére, a legeltetés elősegítésére.

A legeltetés és a műszaki megoldások együttes alkalmazásával természethez közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához, amelyeken védett növény- és állatfajok élettere található – közölte Németh Csaba, a nemzeti park illetékese.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának támogatásából a területen két 100 méter mélységű kutat létesítenek, ehhez kapcsolódva pedig beszereznek két közúton is vontatható tartálykocsit, valamint a szarvasmarhák szállítására alkalmas pótkocsit, amelyek segítségével az állatokat lábon meg nem közelíthető területekre is eljuttathatják – sorolta az osztályvezető.

A tervek szerint jut majd pénz a hengerbálák szállítására alkalmas pótkocsi és rakodógép, valamint a pótkocsik vontatásához szükséges mezőgazdasági vontató, valamint egy a mezőgazdasági utak rendben tartásához alkalmas földgyalu megvásárlására is – közölte Horváth Csaba.

MTI

OP