Új Magyarország Lakásfelújítási Program

2008. február 1.
operativprogram.hu

Új lakásfelújítási program indul február 1-jével az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatokkal, amelyeknek beadási határideje 2008. szeptember 30., illetve október 31. A hazai lakáspolitika egyik legfontosabb hosszú távú célkitűzése a korszerű lakásállomány kialakítása és megőrzése.

A kormány az elmúlt 6 évben 34,4 Mrd Ft-ot fordított a „panelprogramra”, 2008-tól kezdve azonban minden esztendőben 10 Mrd Ft fordítható lakásfelújításra. A 2001-ben indult program keretében eddig 190 ezer lakás felújításának támogatásáról született döntés.

Az eddig lakásonként felhasználható állami támogatási összege 100 ezer forinttal nő, így 500 ezer forintra emelkedik, és megváltozik a rekonstrukció finanszírozási struktúrája is. Míg korábban a költségek egy-egy harmadát az állam, az önkormányzat és a lakástulajdonos állta, a jövőben az önkormányzat részét a tulajdonosok kiválthatják, amennyiben a település nem tud csatlakozni a „panelprogramhoz”.

Az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében a hagyományos panelrekonstrukción kívül támogatható a távfűtött lakások fűtési rendszerének felújítása, egyedi szabályozása, mérése (Öko-program), a lakások energetikai korszerűsítése (Nemzeti Energiatakarékossági Program), a megújuló energiafelhasználás növelése és az egycsatornás gyűjtőkémények felújítása. Ez utóbbira az idén 200 millió Ft áll rendelkezésre. Ez az összeg kb. 3000 lakás kéményeinek felújítását teszi lehetővé. A pályázaton olyan, legalább 8 lakásos társasházak vehetnek részt, amelyek 1985 előtt épültek.

A Programban az épületek tűzvédelme a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kap. Ezentúl a pályázathoz kötelezően be kell kérni a tűzoltóságok szakvéleményét, ha a felújításkor az épületen belül és kívül utólagos hőszigetelést, a gépészeti rendszerek felújítását, a fűtött és fűtetlen terek elválasztását szolgáló nyílászárók beépítését végzik el. Finanszírozott elemként jelenik meg a szellőzőrendszerek tisztítása. Ugyancsak fontos változás, hogy az épületek felújítása során csak tűzvédelmi szempontból is minősített anyagok és technológiák használhatóak. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a kivitelezés teljes folyamatát ellenőrizhetik.

A kapcsolódó pályázati kiírások letölthetőek az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapjáról az alábbi linkeken:EUR-HUF árfolyam

Hivatalos MNB árfolyam:
305,7 Ft/EUR