Új szellőztető és klímaberendezést fejlesztettek

2014. augusztus 11.
Nagyhatékonyságú levegő-víz hővisszanyerő hőcserélő megújuló energia és hulladékhő hasznosítással

Az új termék jelentősen hozzájárul a Rosenberg Hungária Kft. versenyképességének javításához.

A Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnika Kft. 113 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A közel 234 millió forint összköltségvetésű beruházásból a cég új szellőztető és klímaberendezést fejlesztett.

A Rosenberg Hungária Kft. jelen projektje során újfajta, versenyképes, megújuló energiát hasznosító központi szellőztető és klímaberendezéseket fejlesztett primerenergia újrahasznosításának céljából, így a központ berendezéseiben a mindenkori objektumban rendelkezésre álló megújuló-, illetve hulladékenergiát tudják hasznosítani.

A berendezés révén csökkenthető az épületek energiaköltsége, amely képesség a leendő megrendelők számára fontos szempont, így az új termék jelentősen hozzájárul a cég versenyképességének javításához.

A fejlesztés eredményeként hasznosításra kerültek az eddig nem, vagy csak alacsony hatékonysággal hasznosított megújuló- és hulladékhő mennyiségek. A primerenergia mennyisége az eddigi átlagos energia megtakarítási lehetőségekhez képest 30 %-kal csökkent. A rendelkezésre álló megújuló és hulladékenergia energiatartalmából több hő hasznosul. A hatékonyság a korábbi 57 %-ról 75 %-ra nőtt, valamint optimalizálható az objektumok szellőző és klímaberendezéseinek energiafelhasználása.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

OP