Tudjon meg többet az EU-s forrásokból finanszírozott programok előrehaladásáról

2020. szeptember 18.

Már a nyilvánosság számára is elérhetőek az EU-s forrásokból finanszírozott programok monitoring bizottságainak fontosabb dokumentumai.

2014-2020 közötti programozási időszakban Magyarország mintegy 9 ezer milliárd forint támogatást költhet fejlesztésre és felzárkózásra az európai strukturális és beruházási alapok jóvoltából. A fejlesztések megvalósítására 10 operatív programot) dolgoztak ki a magyar hatóságok az Európai Unió jóváhagyásával. A programok előrehaladását, a célkitűzések megvalósulását úgynevezett monitoring bizottságok felügyelik. A bizottságok a partnerség elsődleges fórumai, tagjai lehetnek a végrehajtásért felelős intézményrendszer szereplői, egyéb érintett kormányzati szereplők, valamint az adott szakterületen meghatározó társadalmi, szakmai és civil partnerek.

A gyakorlatban a monitoring bizottságok évente legalább egyszer összeülnek megvitatni a programok által elért eredményeket, esetleges problémákat, késedelmeket, valamint jóváhagyni a további tervezett intézkedéseket. Monitoring bizottsági jóváhagyásra van szükség többek között az operatív programok módosításához. A bizottság tagjai továbbá észrevételeket tehetnek az irányító hatóság számára a program végrehajtása és értékelése tekintetében. A bizottságok munkáját összefoglaló és átláthatóvá tévő dokumentumok a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek. Megtekintésükhöz regisztráció szükséges a Széchenyi2020 portálon.

2021-2027 közötti programozási időszak előkészítéséhez kapcsolódóan a partnerség elvének érvényesülése érdekében május végén felhívást tettek közzé, ahol érintett szakmai szervezetek hozzájárulását kérték a következő időszak EU-s forrásainak tervezéséhez. Az érintett szervezeteknek és partnereknek hamarosan lehetősége lesz az új programok első verzióinak véleményezésére is, melyeket a tervezést koordináló Innovációs és Technológiai Minisztérium fog közzétenni a Széchenyi2020 portálon.

eu.hu