Telephelyfejlesztés a Sárospatak-Hungária Kft-ben

2012. május 3.

Bővítette gyártócsarnokát és új Fondant gépsort vásárolt a Sárospatak-Hungária Kft. termékfejlesztése érdekében az Új Széchenyi Terv ÉMOP 1.1.1/F-11 „Telephelyfejlesztés” elnevezésű pályázatán elnyert 51 321 000 Ft támogatásból.

A Sárospatak-Hungária Édesipari Kft. 2003-ban alakult, s a gyár 2004-ben szaloncukor különlegességek gyártásával kezdte meg működését. A kezdetek óta eltelt 9 évben folyamatosan nőtt a megrendelések száma és ennek megfelelően fejlesztették a termékeket is.

A további termékfejlesztés érdekében azonban szükségszerűvé vált a vállalkozás gyártócsarnokának bővítése a meglévő épületek átalakítása mellett. Ehhez nyújtott jelentős segítséget az Új Széchenyi Terv ÉMOP 1.1.1/F-11 „Telephelyfejlesztés” elnevezésű pályázata keretében elnyert 51 321 000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

A 85,5 millió Ft összköltségű projekt során 179,6 m2 csarnokbővítésre, 199 m2 meglévő üzemépület átalakítására, valamint 1 db fondant készítő gépsor beszerzésére került sor.

A csokoládétöltelékek alapanyaga, a fondant, amely a csokoládégyár termékeinek meghatározó összetevője. A vállalkozás korábban mindezeket vásárolta, a fejlesztést követően azonban mostantól saját maga gyárthatja.

Az üzembővítés hagyományos acélszerkezetekkel, főtartó keretekkel, tető-és oldalfali szelemenekkel, a végfalakon falváz oszlopokkal történt meg. A csarnoképület egyszintes kialakítású, amely L-alakban helyezkedik el.

A meglévő épület átalakítása a bővítéssel együtt szintén szükségszerűvé vált. Ennek során a falak elmozdításával megnövelt belső teret hoztak létre, amelyben a gépek és a hozzájuk tartozó kiegészítők kényelmesen elférnek, illetve egy új kazánház és új termékfejlesztési konyha és egy karbantartó iroda került kialakításra.

A telephelyfejlesztés 2011. augusztus 16-án vette kezdetét és 2011. december 21-én fejeződött be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.