Lezárult a Mining Support kutatás-fejlesztési projektje

2019. február 8.

A Széchenyi 2020 program "Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés" című felhívásán a Mining Support Kft. 49,78 millió forint összegű európai uniós és hazai támogatást nyert el.

A projektben a talajok radongáz-tartalmának mérésére is szolgáló újszerű és gyakorlati problémán alapuló vizsgálati eszköz fejlesztése és annak piacra vitele valósult meg. A radon koncentráció méréséhez a fejlesztés eredményeként ma már létezik olyan eszköz, amely képes ipari méretekben – nagy mennyiségben – egy teljes terület radon gázzal való szennyezettségének vizsgálatára. Az eddig használatos mérőeszközök ugyanis pár használat után használhatatlanná váltak és cserére szorultak.

A Mining Support Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. célja olyan eszköz tervezése és készítése volt, amely alkalmas arra, hogy többszöri használattal és folyamatos működtetéssel is precíz mérések elvégzése legyen lehetséges. A kifejlesztett eszköz strapabíróbb, mint az eddig piacon elérhető társa.

A szonda külső kialakítása segít, hogy a szonda kisebb erőhatásra is leverhető legyen 1 méter mélységig. Az ellenállóbb anyag és a tartósabb ötvözet hatására a szonda leveréskor sem deformálódik. A külső kialakításának köszönhetően a földből való eltávolítása is jelentősen könnyebb, mint a mostaniaké. Az új szonda földbe szúródó része olyan új kialakítású, ami könnyíti a talajba való bejutást, meggátolja a csavarodást, gyűrődést, de mégsem befolyásolja a mérési eredményeket. A szonda felső, korábban menetes része olyan új technológiával került kialakításra és legyártásra, hogy az alakváltozás nélkül bírja a külső behatásokat, a talajba ütés erejét. Az új fejlesztésnek köszönhetően nincs olyan alkatrész, ami erőhatásra úgy deformálódik, hogy az hatással legyen a mintavétel eredményére.

A Széchenyi 2020 GINOP-2.1.7-15 számú felhíváson elnyert 49,78 millió forint összegű európai uniós és hazai támogatás segítségével valósult meg az újszerű és gyakorlati problémán alapuló vizsgálati eszköz fejlesztése.

OP