Kísérőgáz hasznosítása Turkevén

2012. november 5.

A gyógyfürdő termálvizével együtt feltörő, jelenleg a levegőt szennyező metángázt energiatermelésre hasznosítják a jövőben.

Az október végén indított projekt 125 millió forintos beruházással jár. Az Új Széchenyi Terv 61 millió forint támogatást ad a projekthez – közölte a MTI-vel Mátyás László projektmenedzser.

Tájékoztatása szerint a túrkevei gyógyfürdőt ellátó termálkút eddig megfelelő kezelés hiányában jelentős mennyiségű metánnal szennyezte a légkört. Ezután a termálkút vizéből leválasztják a kísérőgázt, majd villamos- és hőenergia előállítására használják fel.

A számítások alapján évente 106 tonnányi metán vonható ki a vízből, ebből a gázmotorok maximálisan évi 413 megawattórányi villamos energiát, valamint 12 ezer 866 gigajoule hőenergiát állítanak elő. Az energiatermelés során a metánból a klímát lényegesen kevésbé terhelő kisebb mennyiségű szén-dioxid és víz keletkezik.

A helyben fel nem használt villamos energiát értékesítik. A keletkező hőenergia, a termálhővel együtt a gyógyfürdőt övező létesítmények fűtését és melegvízellátást fogja biztosítani.

Az Yntergy Zrt. és a Lisznyai Épitőipari Kft. alkotta konzorcium kivitelezésében folyó munkák 2013. július végén fejeződnek be.

OP