Heliodextrint® fejleszt a Pharmatéka

2013. november 16.
Heliodextrint® fejleszt a Pharmateka

A cég 71,34 millió forint uniós támogatást nyert a projekthez az Új Széchenyi Terv keretében.

A 113 millió forintot meghaladó összköltségvetésű fejlesztés során a cég takarmányozási célú speciális preventív adalékanyagok előállításához szükséges illóolajokat stabilizál.

A Pharmatéka Bt. 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy folyamatos fejlesztésekkel olyan adalékanyagokat gyártson, melyek az élelmiszer biztonsági szempontoknak megfelelnek, biológiailag aktív, a genetikai képességeket jobban kihasználó, és a gazda szervezetére ártalmatlanok.

Élelmiszer biztonsági szempontból kiemelten fontos, hogy a súlyos fertőzéseket okozó patogén Escherichia coli, Salmonella és Campylobacter csíráktól mentes hús kerüljön az ellátó hálózatokhoz és konyhai feldolgozásra. Uniós irányelv is előírja, hogy 2 éven belül a „fehér húst” szolgáló baromfiállományokat mentesíteni szükséges ezektől a gyakran tömegfertőzést is okozó mikroorganizmusoktól. Az EU új követelményrendszere a szigorúbb nagyüzemi állattartást azzal is megnehezítette, hogy a patogén csírák előfordulását minimálisra korlátozta és az antibiotikumok e célra való felhasználását megtiltotta.

A projekt célja takarmányozási adalékanyagokhoz speciális preventív stabilizáló anyag létrehozásának, összetételének, gyártási lehetőségeinek kutatása, technológiájának kidolgozása, leírása. A stabilizáló anyag egy amilopektin-poliszacharid elegy, amit Heliodextrinnek® neveztek el. Ez zárja magába a hatóanyagként működő illóolajakat, melyek így a pelletálással, kezeléssel járó hevítés ellenére is várhatóan sokkal nagyobb koncentrációban lesznek jelen a késztermékben.

A projekt eredményeképpen teljesen új prototípus (Heliodextrin®-M10 adalékanyag) keletkezik, melyből a Pharmatéka új komplex hatású késztermékeket is tervez létrehozni, valamint új technológia kerül kidolgozásra szalmonellamentesítésre preventív céllal.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiírásán 71 347 576 forintos támogatást elnyert, 113 250 120 forint összköltségvetésű projekt 2012. május 14-én indult és várhatóan 2013. december 14-én zárul.

OP