Épületenergetikai fejlesztés indul a SZIE Ybl Miklós Karán

2012. január 17.

Az Új Széchenyi Terv pályázata keretében a Szent István Egyetem közel 190 millió Ft támogatást nyert el a budapesti Ybl Miklós Építéstudományi Kar „A” és „B” épületének energetikai korszerűsítésére.

A Kar munkatársai, építész kollégái és külső szakértői együttműködésével hosszas és alapos előkészítés során dolgozták ki a legalkalmasabb műszaki koncepciót és nyújtották be pályázatukat, tekintettel arra, hogy az épületek energetikai jellemzőinek hagyományos módszerekkel történő javítása a meglévő épületszerkezetek, valamint az épület védett architektúrájának következtében nehézségekbe ütközött.

A Kar fő épülete, az „A” épület védettsége miatt nem valósítható meg a külső oldali szigetelése, kivéve a tetőteret. Ezért az új építésű tetőtér szigetelésével és az ott lévő tetősíkba helyezett ablakok cseréjével van mód az épület hőveszteségének csökkentésére. A fent említetteken túl az energia felhasználás csökkentése a Kar tantermeiben lévő világítás korszerűsítésével érhető el. A fejlesztés után az épületrész fajlagos primer energiafogyasztása 162,28 kWh/m2 lesz, energetikai minőség szerinti besorolása: F.

Az 1970-es években épült 5 emelet magas „B” épület fűtése is problémás, központilag szabályozott, helységenkénti szabályozása nem megoldott.  A Kar egyik legfontosabb nagyelőadói tantermének kielégítő fűtése is megoldatlan, hővisszanyerő rendszer nélküli légfűtéssel rendelkezik. A világítás korszerűsítésével lehetőség nyílik az energiafelhasználás csökkentésére. A fejlesztés után az épületrész fajlagos primer energiafogyasztása 84,779 kWh/m2 lesz, energetikai minőség szerinti besorolása: B (követelmény értéknél jobb).

Az Új Széchenyi Terv KEOP 5.3.0/A/09 „Épületenergetikai fejlesztések” című pályázatának köszönhetően 188.655.338 forint támogatást kapott fejlesztés 2011. november 30-án vette kezdetét és várhatóan 2013. március 20-án zárul.

A Thököly út 74. szám alatt megvalósuló projekt a Budapest Főváros Integrált Városfejlesztési Stratégiájának célkitűzéséhez, „Pest tüdeje” szerep megtartásához is szorosan kapcsolódik, mivel az épületenergetikai korszerűsítés segítségével hozzájárul a Kar a ”káros anyag” kibocsátás csökkentéséhez. Az épület energetikai megújítása továbbá összhangban van Zugló kerületére vonatkozó stratégiai céllal, vagyis a szükséges fejlesztések mellett a terület zöldövezeti jellegének megtartásának alapelvével.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.