Csillagvizsgálót épít a somogyi erdőgazdaság

2013. november 29.
Csillagvizsgálót-épít-a-somogyi-erdőgazdaság

A komplexum a fényszennyezésmentes Zselici Tájvédelmi Körzetben épül meg.

Csillagvizsgálót épít a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. a Zselicben. Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 670 millió forint uniós támogatásból megvalósuló Zselici Csillagpark alapkövét csütörtökön tették le a somogyi erdőgazdaság kardosfai ökoturisztikai konferenciaközpontja közelében.

A komplexum a Zselici Tájvédelmi Körzetben épül meg, amely 2009-ben – a skóciai Galloway Forest Parkkal együtt – Európában elsőként nyerte el a fényszennyezésmentes területeknek odaítélt nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A turisztikai mellett kutatási célokat is szolgáló 600 négyzetméter alapterületű csillagvizsgáló terveit egy építészházaspár, Erdélyi Róbert és Erdélyi-Gáspár Judit készítette.

A 2014 novemberére elkészülő létesítményben lehetőség lesz a csillagos égbolt távcsöves megfigyelésére, környezet-, illetve természetvédelmi előadások, konferenciák tartására, filmek vetítésére, valamint az erdőgazdaság munkájának megismertetésére.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a projektnyitó rendezvény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Somogy egyik legjelentősebb erőforrása az erdő, amely gazdaságilag és turisztikai szempontból is fontos, hiszen az erdőket kezelő Sefag Zrt. 2200 embernek ad munkát, a zselici erdő pedig azon kevés helyek egyike Európában, amelyek még mentesek a fényszennyeződéstől. A kormány kiemelten támogatja a Csillagpark megvalósítását – mondta a megyegyűlés elnöke, hozzátéve: ez turisztikai vonzerőt, egyúttal jövedelmet, megélhetést biztosít az itt élőknek.

Jung László, az erdőgazdaságok fölött a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank agrár- és turisztikai befektetési főigazgatóság ügyvezető igazgatója elmondta: 2010 óta számos intézkedés és fejlesztés révén “megnyitották” az erdőket, nagyon sok objektumot fejlesztenek – az idén például 1,7 milliárd forintból 28-at -, amelyek turisztikai célokat szolgálnak. Az erdészetek 2014-ben csaknem 600-at programot szerveznek.

Kolláth Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedekben a települések és az ember által telepített mesterséges fényforrások számának növekedésével rohamosan csökkent azon területek nagysága, ahonnan a csillagos égbolt zavaró fényektől mentesen megfigyelhető. E kevés helyek egyike a Zselici Tájvédelmi Körzet, amely ezért is nyerte el a Csillagoségbolt-park címet.

Merczel István, a Sefag Zrt. osztályvezetője közölte: a csillagvizsgálóhoz vezető út építését már most elkezdik, a csillagvizsgáló kivitelezésére kiírták a közbeszerzési pályázatot és a tervek szerint februárban elkezdődhet az építkezés. Reményeik szerint még a kitűzött határidő előtt, jövő augusztusban, vagy szeptemberben átadhatják a létesítményt.

Erdélyi-Gáspár Judit építész elmondta, hogy a multifunkcionális csillagvizsgáló része lesz egy planetárium, két foglalkoztatóterem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó, az oda vezető út mentén pedig öt interaktív információs pontot helyeznek el. Az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások kapnak helyet.

A létesítmény tervezésekor kiemelten figyeltek arra, hogy környezettudatos megoldásokat alkalmazzanak, így például a vizet fúrt kútból nyerik, a WC-k öblítéséhez esővizet, a fűtéshez geotermikus energiát használnak – közölte a tervező.

A látogatóknak szakemberek részvételével éjszakai túrákat, családi és iskolai programokat, az erdővel, csillagászattal kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat szerveznek – mondta el Berényi Andrea, a Zselici Csillagpark létesítményvezetője.

MTI

OP