www.anti-lop.hu

2007. november 13.
operativprogram.hu

Az Európai Unióból származó források szabályos és átlátható felhasználása mind a pályázók, mind a pályáztató intézmények elemi érdeke. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az uniós források felhasználásának átláthatóságát javító szolgáltatást, korrupcióellenes közérdekű honlapot indított „www.anti-lop.hu” címmel.

Bajnai Gordon kezdeményezésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy olyan portált fejlesztett ki, amelyen keresztül bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy az uniós támogatásokkal kapcsolatban tudomására jutott visszaéléseket vagy törvénytelenségeket bejelenthesse és a megtett intézkedésekről tájékozódhasson. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter november 13-án az egy hónapos próbaüzem nyitányaként, a „www.anti-lop.hu” honlapot bemutatta a sajtó képviselőinek.

A bejelentés lehetőségével élni kívánóknak egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük, amelyen részletezhetik az általuk tapasztalt visszásságot. A megindított kivizsgálásnak három féle eredménye lehet: a bejelentés megalapozatlanságának megállapítása vagy ún. szabálytalansági eljárás megindítása. A legsúlyosabb esetekben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megteszi a feljelentést. Saját bejelentése eredményéről a rendszer e-mailen értesíti az ügyfelet. A honlapon egyébként összefoglaló táblázat is található, amely minden bejelentés esetében tartalmazza a regisztrációs számot, a beérkezés tényét és dátumát, illetve a vizsgálat eredményét. Ez alapján bárki tájékozódhat a szabálytalan eljárások kapcsán indított vizsgálatokról.

A korrupcióellenes honlap az alábbi linken érhető el: www.anti-lop.hu

Forrás: NFÜ