Korszerűsödik az onkológiai ellátás Győrben

2014. április 4.

Az egymilliárd forintos beruházás az ÚSZT keretében, teljes mértékben uniós támogatásból valósul meg.

Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója a hétfői projektnyitón elmondta, hogy az intézmény sugárterápiás eszközparkját több mint két évtizede adták át, így már elavult. Most a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatából újulhat meg a kórház. A modern gépek a tavaly átadott épületszárnyban kapnak majd helyet.

Skaliczky László szervezési igazgató kiemelte, hogy a pályázatot a szombathelyi térségi és a veszprémi, szintén megyei onkológiai centrummal együttműködve nyújtották be. Így a régió valamennyi betege a lehető legrövidebb időn belül kaphatja meg a szükséges kezeléseket. A korszerűtlen sugárterápiás eszközpark miatt Győrből évente 100-200 beteget kellett elküldeni. A fejlesztés után csak a speciális vizsgálatokért irányítanak át betegeket más intézménybe.

Évente mintegy 1200, sugárterápiával kezelt új beteget láttak el a győri onkológiai centrumban, ez a szám 1300-1400-ra emelkedhet – tette hozzá Pintér Tamás osztályvezető főorvos. Az első betegeket jövő év elején tudják fogadni a megújult centrumban.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az onkológiai ellátás utolsó körében tíz intézmény kapott tízmilliárd forintot. A kormány fontosnak tartja a megelőzést is. Ezért újra elindítják április 25-én az emlőszűrés programját, az ősszel pedig megkaphatják a 12-13 évesek a méhnyakrák elleni védőoltást, és a vastagbélrákszűrést is tesztelik már – mondta az államtitkár.

MTI

OP