Egy sikertörténet Lajosmizséről

2014. január 20.

Lévai Csilla pályaelhagyóként 2002-ben Lajosmizsére költözött, ahol mára 50-60 hektáros családi gazdaságot hoztak létre.

Vállalkozásukat először saját erővel és gazdahitel segítségével megépített 20 ezer férőhelyes korszerű baromfinevelő épület beruházással kezdték, majd 2003-ban SAPARD pályázat keretében egy 20 ezer férőhelyes istállóval egészítették ki azt.

Kedvet kapva a pályázat nyújtotta lehetőségeknek, mellyel jelentősen növelhették gazdaságuk kapacitását és a munka hatékonyságát, 2004-ben AVOP pályázaton takarmánytárolót építettek és gépeket vásároltak, melyek nagy segítséget nyújtottak az egyre növekedő földterületek művelésében és az állatok ellátásához szükséges takarmány tárolásában.

Majd 2008-ban, 75 %-os állattartó telepek korszerűsítése (ÁTK) támogatás segítségével megépíthették a trágyatárolót, mely elengedhetetlen a mai korszerű állattartáshoz. Trágyakezeléshez homlokrakodót is vásároltak, mely a mai napig sok munkát végez és hálásan „dolgozik" a gazdaságukban. A minőségi termék előállítása, megnövekedett vásárlási igény újabb kapacitásnövekedést igényelt, így 2008-ban az ÁTK-II pályázat 40%-os támogatása segítségével 2 darab 20 ezer férőhelyes istálló épülhetett meg a legkorszerűbb technológiával, mely magával hozta a későbbi sikereket a minőségi termékek előállításában és a megnövekedett keresletben.

A megnövekedett forgalom miatt szükségessé vált a gazdasághoz vezető út fejlesztése, így a 2010-ben a mezőgazdasági utak fejlesztése jogcímre beadott nyertes pályázat során nemcsak a közlekedés vált könnyebbé, hanem az ingatlanok is értékesebbek lettek a környezetükben.

A családi gazdaság 2010. március 1-jén megnyerte a „Megújuló vidékért" mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projektek és programok pályázatát, Állattenyésztés és állattartás területen az 1. helyet.

Természetesen az évek alatt nem maradhattak el a megannyi szakmai továbbképzéseken való részvételek sem, mellyel ugyancsak a gazdaság „szellemi tőkéjét" is fejleszthették.

A korszerű technológiával történő első osztályú termékek előállítása és a szakmai hozzáértés az évek alatt generálta a sikert, és a megnövekedett vásárlási igény megalapozta egy másik telephely létrehozásának jövőjét. Az ÁTK-IV 2013-ben beadott 40 %-os támogatással jelenleg a vállalkozás egy 60 ezer férőhelyes baromfitelephelyet épít infrastruktúrával támogatás és hitel segítségével.

A mezőgazdasági vállalkozás mellett az évek alatt a „lovaik iránt érzett szeretet és tisztelet" alapozta meg a gazdaság másik tevékenységét a lovasturizmust, lovas-szolgáltatást. A hozzájuk járó vendégek igényei alapozták meg annak gyökerét, hogy a vállalkozás 2013-ban diverzifikáció pályázaton elnyerhette egy szálláshely fejlesztését.

Ma, 11 év távlatából visszatekintve összefoglalható, hogy a családi gazdaság létrehozásában jelentős része volt és van az EU-s támogatásoknak, melyhez a gazdaság tagjai szívesen nyújtanak segítséget és adnak bárkinek „lendületet", aki kedvet és szakmai elhivatottságot érez a mezőgazdaság iránt, hiszen maguk is pályaelhagyóként kezdték évekkel ezelőtt családi gazdaságuk építgetését.

MVH

OP