2 milliárd euró az Európai Innovációs Tanács létrehozásának felgyorsítására

2019. június 1.

Az Európai Bizottság határozott lépéseket tett az Európai Innovációs Tanács (EIC) létrehozása érdekében - mindezt még az Európai Tanács tavaszi, az innováció, az ipar és a versenyképesség kérdését tárgyaló ülése előtt.

A globális verseny fokozódik, és Európának bővítenie kell innovációs és kockázatvállalási kapacitását, hogy megőrizze versenyképességét egy olyan piacon, amelyet egyre inkább az új technológiák határoznak meg. A Juncker elnök vezette Bizottság azért hozza létre az Európai Innovációs Tanácsot (EIC), hogy Európa tudományos felfedezései hozzájáruljanak a gyors növekedésre képes vállalkozások létrejöttéhez. A jelenleg kísérleti szakaszban lévő

Európai Innovációs Tanács az Európai horizont kutatási és innovációs keretprogram részeként, 2021-re valósul meg teljeskörűen


Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos így nyilatkozott:

„Az Európai Innovációs Tanáccsal nem egyszerűen pénzt biztosítunk, egy teljes innovációs rendszert hozunk létre


annak érdekében, hogy Európa vezető szerepet tölthessen be a jövőnket meghatározó olyan stratégiai technológiák és innováció terén, mint a mesterséges intelligencia, a biotechnológia és a zéró kibocsátású energia.

Az innovátorok igényeire kell összpontosítanunk; ők azok, akik munkahelyeket teremtenek, erősítik globális versenyképességünket és jobbá teszik mindennapi életünket.”


A Bizottság 2017-ben nyílt versenyvizsgákkal és személyes interjúkkal indította útjára az Európai Innovációs Tanács kísérleti szakaszát, melynek célja, hogy azonosítsa és finanszírozza a leginnovatívabb induló vállalkozásokat és kkv-kat. Azóta 1276 igen innovatív projekt részesült már összesen több mint 730 millió EUR értékű pénzügyi támogatásban.