2 milliárd euró az Európai Innovációs Tanács létrehozásának felgyorsítására

2019. április 11.
Az EU kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztosa

Az EIC az európai Horizont kutatási és innovációs keretprogram részeként, 2021-re valósul meg teljeskörűen.

Az Európai Tanács március 21–22-i, az innováció, az ipar és a versenyképesség kérdését tárgyaló ülése előtt a Bizottság határozott lépéseket tesz az Európai Innovációs Tanács (EIC) létrehozása érdekében.

A globális verseny fokozódik, és Európának bővítenie kell innovációs és kockázatvállalási kapacitását, hogy megőrizze versenyképességét egy olyan piacon, amelyet egyre inkább az új technológiák határoznak meg. A Juncker elnök vezette Bizottság azért hozza létre az Európai Innovációs Tanácsot (EIC), hogy Európa tudományos felfedezései hozzájáruljanak a gyors növekedésre képes vállalkozások létrejöttéhez. A jelenleg kísérleti szakaszban lévő Európai Innovációs Tanács az Európai horizont kutatási és innovációs keretprogram részeként, 2021-re valósul meg teljeskörűen.

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos így nyilatkozott: „Az Európai Innovációs Tanáccsal nem egyszerűen pénzt biztosítunk. Egy teljes innovációs rendszert hozunk létre annak érdekében, hogy Európa vezető szerepet tölthessen be a jövőnket meghatározó olyan stratégiai technológiák és innováció terén, mint a mesterséges intelligencia, a biotechnológia és a zéró kibocsátású energia. Az innovátorok igényeire kell összpontosítanunk; ők azok, akik munkahelyeket teremtenek, erősítik globális versenyképességünket és jobbá teszik mindennapi életünket.”

A Bizottság 2017-ben nyílt versenyvizsgákkal és személyes interjúkkal indította útjára az Európai Innovációs Tanács kísérleti szakaszát, melynek célja, hogy azonosítsa és finanszírozza a leginnovatívabb induló vállalkozásokat és kkv-kat. Azóta 1276 igen innovatív projekt részesült már összesen több mint 730 millió EUR értékű pénzügyi támogatásban.

OP