180 milliárd forintos EU-támogatás az M30 kiépítésére Miskolc és Tornyosnémeti között

2019. szeptember 12.

A Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A projekt újabb lépést jelent a Balti-tenger és a Fekete-, illetve az Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítése felé.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „Ennek a közúti összeköttetésnek a kiépítése régóta esedékes, és közvetlen előnyökkel jár Borsod-Abaúj-Zemplén megye és környéke egymillió lakosa számára, akik a jövőben gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben utazhatnak. A jobb összeköttetés pozitív hatásai pedig végső soron Magyarország egésze és Szlovákia számára is érezhetőek lesznek a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, a turizmus és a kereskedelem terén.”

Az uniós finanszírozásnak köszönhetően egy 60 km-es autópálya-szakasz, valamint 48 híd fog megépülni. A várhatóan 2022 februárjára lezáruló munkálatokban helyi vállalatok is részt vesznek majd.

eu.hu