10 milliárd forint a veszélyeztetett gyermekek és a népegészségügy támogatására

2013. december 6.

December 5-én nyitórendezvényt tartott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrások Irányító Hatósága a Norvég és EGT Alapok 2014 első negyedévében megnyíló forrásairól. Az eseményt Dr. Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitotta meg.

A Norvég és EGT Alapok által támogatott 12 terület célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítése a támogató országok és a kedvezményezett országok között. Ennek érdekében olyan fejlesztésekre nyílik lehetőség, amelyek a már kialakított és működő infrastruktúrák és rendszerek minőségét és hatékonyságát javítják, miközben a lakosság szemléletének formálását is segítik. Többek között a mentális egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére, a patológiai ellátás javítására és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásában irányuló fejlesztésekre lehet majd pályázni.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program donor országai, Norvégia, Izland, és Liechtenstein által Magyarország számára rendelkezésre bocsátott mintegy 40 milliárd forint támogatásából 2016-ig a népegészségügyi programterületre 5,9 milliárd forint, a veszélyeztetett gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó területre pedig 3,9 milliárd forint jut.

Kovács Zoltán beszédében köszönetet mondott a támogató szervezeteknek és országoknak, kitérve a korábbi együttműködésekre is, amelyek jó gyakorlatait a magyar kormány rendszeresen hasznosítja mindennapi munkájában. Arild Moberg Sande, a Norvég Királyi Nagykövetség követtanácsosa elmondta, hogy a donorszervezetek a tervezésben és a végrehajtásban is segítséget nyújtanak, s az így létrejövő kétoldalú együttműködés során megszerzett tapasztalatok mind Magyarország, mind Norvégia hasznára is válnak majd.

A programterületek kiemelt figyelmet fordítanak a leghátrányosabb helyzetű csoportok, köztük a roma népesség életkörülményeinek javítására, így a nyitórendezvény résztvevői pszichiátriai betegek és romák által készített festményeket és fotókat tekinthettek meg, valamint sor került az EGT és Norvég Mechanizmusok támogatásából korábban megvalósított Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak fellépésére is.

Bővebb információ a Norvég Alap honlapján.

NFÜ